Gündem, whatsapp uygulamasının 4 ocakta kullanıcılarına sunduğu ve 8 şubata kadar onay süresi verdiği whatsapp gizlilik sözleşmesinden sonra bir hayli karıştı. Gündemin yanı sıra kafalar da karıştı. Bir taraf whatsapp bizim bilgilerimizi kullansa ne olacak derken, diğer taraf bu sözleşmeyi gizlilik açısından son derece tehditkar bulmaktadır.
Yeni Whatsapp Gizlilik Sözleşmesi
Bilindiği üzere whatsapp 4 ocakta yeni bir gizlilik sözleşmesi öne sürdü. 8 şubata kadar sözleşmeyi imzalamayanlar zaten whatsapp uygulamasını kullanamayacaklardır. Yani ya sözleşme imzalanacak ya da uygulama kullanılamayacak. Peki karar neye göre verilecek? Bu elbette bireylerin kendi iradelerine kalmış bir durum. Fakat bu kararı vermek için bu sözleşmenin sonuçlarını ve bağlayıcılığını bilmek gerekmektedir. Sözleşme içerisinde geçen, “ Facebook şirketlerinin bir parçası olan WhatsApp, diğer Facebook şirketlerinden bilgi alır ve bu şirketlerle bilgi paylaşımında bulunur.” ibaresi tepki çekmiştir.
Bu sözleşme kapsamında whatsapp uygulaması kullanıcıların tüm ses, görüntü, dosya, mesaj içeriklerini artık sadece bünyesinde barındıramayacak; aynı zamanda facebook ile de paylaşıp; kullanabilecek. İmzalayalım zaten hedefimize erişiyor bu yeni birşey değil diyenler için durum sanıldığı gibi değildir. Veri olarak sadece yazışmalar düşünülmemelidir.
Bunun meali şudur ki; bilhassa ilk sırada yer alan ses kayıtları ve fotoğraflar olmak üzere şahısların sesleri kolaylıkla kopyalanabilmekte. Hatta bu kopyalamanın yüzdelik dilimi 97’dir. Aynı zamanda ne kadar fazla ses kaydı gönderilirse sesi kopyalama özelliği o kadar 100%100 dilime yaklaşıyor. Şuan banka hesapları, telekomünikasyonlar gibi işletim sistemleri müşterilerinden sesli imza ile onay alma özelliğine sahip. Bunun yanı sıra kopyalanacak sesler ve kullanılacak fotoğraflar, Türkiye çapında düşünülürse bir hayli komplike sıkıntılara gebe olacaktır. Bu sözleşmeden Avrupa ülkeleri muaftır. Çünkü Avrupa ülkelerinin yasaları buna müsaade etmemektedir.
Facebook kullanmayanlar için bir sıkıntı yok gibi algılanmamalı. Zira facebook bir şirkettir ve bilgilerin satılabilmesi için facebook kullanımı şart değildir. Instagram, whatsapp gibi bilgiler facebook bünyesinde birleştirilince, şahıslar adına baskı unsuruolarak kullanılacak mevzuların veya buna benzer durumların önü hiçbir şekilde alınamayacak hale gelecektir.
Aynı zamanda bu durumun ne anlama geldiğinin en bariz nişanelerinden biri de; instagram, whatsapp, facebook uygulamalarının kurucusu Mark’ın kendi bilgisayarının kamera ve mikrofonu bant ile kapalıdır. Yani kişilerin görüntü ve seslerine ve diğer dosyalarına ulaşmak bir mikrofon ve kamera kadar yakındadır.
Whatsapp Uygulaması İçin Alternatifler
Whatsapp alternatifi uygulamalar arasında yer alan ve whatsapp ile de benzerlik gösteren; dedi uygulaması ve laff uygulaması, whatsapp gizlilik sözleşmesinden vazgeçmediği taktirde alternatif seçenekler arasında yer alabilir. Aynı zamanda yerli uygulamaların kullanımı ülke bünyesine de katkı sağlayacaktır.
Whatsapp Nedir?
Tüm dünya çapında popüler bir biçimde kullanılan whatsapp uygulaması, akıllı telefonlar bünyesinde geliştirilen mesajlaşma, sesli ve görüntülü haberleşme uygulamasıdır.
Zaman zaman kullanıcıları için yeni güncellemeler getiren whatsapp uygulamasının son güncellemesi bir hayli sükse oluşturdu ve dünyayı ikiye böldü. Peki nedir bu yeni gizlilik sözleşmesi?
bu güncelleme güzel olmadı