League of Legends, FPS ve donanımsal çözümler arıyorsanız rehberimiz sizin için uygun adımları izlemenizi sağlayacaktır. Adımları uygulayarak eskisinden daha yüksek değerler almış olacaksınız. LOL FPS arttırma adımlarını tek tek uygulamanızı öneririz.
Oyuncuların genellikle yaşadıkları sıkıntıların başında FPS ve DROP sorunları yer almaktadır. Yaşadığınız sorunların başlıca iki nedeni olabilir. Donanımsal ve oyun içi ayarlamalar ile ilgili düzenlemelerinizin olmaması, bahsettiğimiz sorunları yaşatır. Oyun içerisinde yüksek grafik ayarları kullanılmaktadır. Bu durum oyunun en kaliteli formatını size yansıtmak için sabit ayarlanmıştır. Bu sebepten ötürü sistem donanımınızın yetersiz kaldığı yerlerde FPS Drop sorunları yaşarsınız. Oyun zevkini alamamanız ve ileride yaşanacak muhtemel donanım problemleri ise ardından gelmektedir.
Tabi bu tür sorunları yeni nesil hazırlanmış bilgisayarlar üzerinde de yaşayabilirsiniz. Ancak eski sisteme göre daha az hissettirecektir. Tabi yeni sistemlerinizin de aynı şekil performans ayarlarını en iyi şekilde ayarlamanıza yardımcı olacağız. Anlatılan ve uygulanması gereken ayarları eksiksiz yapmanız halinde FPS artışınızı anlık olarak fark edeceksinizdir.
LOL FPS Arttırma İşleminde Ekran Kartı Güncellemeleri ve Ayarları
Kullandığınız ekran kartı güncel ve yüklü olmalıdır. Yeni işletim sistemi yüklemesinde genel olarak eski sürüm veya hiç yüklenmeme durumu olabilir. Bunun için yardımcı programlar kullanabilirsiniz. Güncelleme işlemleri ardından izleyeceğiniz yol ise kullandığınız ekran kartının denetim masası üzerinden ayarları düzenlemektir.
- Doku süzme,
- Trilleneer optimizasyonu,
- Güç yönetimi,
- Kenar yumuşatma,
- OpenGL desteği varsa ekran kartınızı seçmelisiniz.
- PhsyX yapılandırması ve yine ekran kartınızı seçmelisiniz.
- Görüntü ayarını performans olarak ayarlamalısınız.
Yeni nesil ayarlama panelleri genel olarak farklı ayarları değişken olarak sunabilir. Bunları test ederek daha farklı konumlarda ayarlamanız mümkündür. Genel olarak belirtilen ayarları aktif ve pasif etmeniz gerekir. Bu durum donanım parçalarınızın yeni nesil veya eski nesil olmasına göre değişir. Geri kalan ayarları ise deneyerek halledebilirsiniz.
LOL Oyun İçi FPS Arttırma ve Ayarlama Yöntemleri
LOL oyun içi FPS ayarları yapmanız ve böylece performans oranlarınızın yükselmesiniz sağlayabilirsiniz. Görüntü kalitenizi de aynı şekilde ayarlamanız mümkündür. Değişiklik yapmanız gereken bazı ayarlamalar mevcuttur. Bunların dışında ekstra düzenleme yapmanıza gerek yoktur.
- Karakter kalitesi
- Çevçeve kalitesi,
- Efekt kalitesi,
- Gölge kalitesi
- Kare hızı sınırı
Bu ayarlar üzerinde donanımınıza göre çok düşük, düşük, orta, yüksek, çok yüksek ve kapalı ayarlarını uygulayabilirsiniz. Bunu tamamen bilgisayarınıza en uygun şekilde ayarlamalısınız. Düşürmek zorunda kaldığınız bölümlerde görüntü kalitesi düşecek diye düşünmemelisiniz. Fazla fark ettirmeyen bir uygulamadır. Özellikle gölgeler ve efekt kalitesinde ciddi oynamalar yapmanız iyi derecede performans almanızı sağlayacaktır. Ekstra olarak kare hızı sınırı ayarınızı “SINIRSIZ” olarak işaretlemelisiniz. Bu monitörünüzün Hz durumu ile alakalıdır. Oraya bir seçenek eklerseniz o FPS üstüne çıkmayacaktır ve kendisini sınırlayacaktır. Yaptığınız ayarların faydası ise olmayacaktır. Ayrıca tam ekran ve desteklenen görüntü kalitesini seçiniz. Örneğin; 1366×768 veya 1920×1080 olarak seçmelisiniz.
Windows İşletim Sistemi Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Oyuncuların sıklıkla yaşadığı ve ülkemizde genellikle yaşanan performans sorunlarının başında yanlış işletim sistemi seçimi yer almaktadır. Bilgisayarınız yeni nesil donanım parçaları ile toplandıysa, işletim sistemi seçiminiz kesinlikle Windows 10 güncel sürümü olmalıdır. En güncel sürümü kullanmanız yapılan güncellemelerin tamamına sahip olmanız demektir. Ayrıca bahsetmemiz gerekir ki şu an kullanılan en son sürümde işlemci ve ekran kartı ayarlarında yeni güncellemeler yapıldı.
Eski bilgisayarınız varsa ve çok fazla FPS sorunları yaşıyorsanız, bazı yeniliklere gitmeniz gerekir. Fakat maddi durumunuz yeni bilgisayar almanıza yetmiyorsa ufak değişiklikler yapabilirsiniz. Öncelikle bilgisayarınıza SSD almanızı öneririz. Minimum ram 4 GB ve minimum ekran kartı 1 GB olacak şekilde parça eklemesi yapabilirsiniz. Ram ve ekran kartı için acele etmenize gerek yoktur. Ancak SSD kullanımınız kesinlikle gereklidir. Windows 10 işletim sistemi ve oyunun daha rahat çalışacağı alanı oluşturmuş olursunuz.
Donanımsal Ayarlamaları Nasıl Yapmalısınız?
Öncelikle bilgisayar parçalarınızın birbirine uyumlu olarak çalışması gerekir. Tabi bu her bilgisayar için maalesef geçerli olmuyor. Eski donanım parçaları haricinde, yeni toplanmış bilgisayarlar bile bilinçsiz hazırlanmasından ötürü stabil değerlerde çalışmıyor. Böylece kullanılan ekipmanlar birbirlerini yeterince besleyemedikleri için darboğaz dediğimiz sorun ile karşılaşıyor. Bu durumlardan kaçınmak için bilgili ve işin uzmanı kişilere danışmanız gerekir. Rehber videolarını izleyerek biraz bilgi sahibi olabilirsiniz.
Özellikle yeni nesil parçalar kullanılarak alınan bilgisayarlarda işlemci çekirdeğinin tamamının kullanıldığını kesinleştirmeniz gerekir. Ayrıca ram frekansınız ve ekran kartının aktif gözüktüğünü kontrol etmelisiniz. Bunları BIOS ekranından kontrol edebilirsiniz. Eğer işlemciniz ve ekran kartınız için fabrikasyon overclock (OC) yapılmamışsa, siz kendiniz değerleri yükseltebilirsiniz. Ancak bunları yapmadan önce işlemci, ekran kartı ve ram frekansı için yükseltmenin mümkün olup olmadığını öğrenmelisiniz.
Bilgisayar İçerisinde FPS Arttırmak İçin İşletim Sistemi Ayarları Nasıl Yapılır?
Bilgisayarınız için gerekli hamleleri yaptınız ve ufak güncellemeler ile eskisinden daha stabil çalışacak hale getirdiniz. Gerekli işletim sistemi kurulumu yapıldıktan sonra uygulamanız gereken bazı ayarlar vardır. Bunlar sayesinde bilgisayarınızı yoran ve gereksiz çalışan yüklerden arınmış olacaksınız.
Güncelleştirme ayarları
Öncelikle yüklediğiniz işletim sisteminin güncelleştirme ayarlarını etkisiz hale getirmelisiniz. Yüklemeniz ardından gelecek güncelleştirmeler pek işinize yaramayacaktır ve boş yere bilgisayarınızı yoracak işlemler uygulanacaktır. Bunlardan kaçınmak için kullanılır.
Güç seçenekleri
Kullandığınız masaüstü bilgisayar ve dizüstü bilgisayar için başlat menüsüne güç ve uyku ayarları yazın.
- Ek güç ayarlarına tıklayın.
- Dengeli, güç tasarrufu ve yüksek performans şeklinde göreceksiniz. (Yüksek performans gözükmüyorsa sol taraftan güç planı oluştur diyebilirsiniz.)
- Plan ayarlarını değiştir tıklayın. Ardından gelişmiş güç ayarlarını değiştir.
- İşlemci güç yönetimine gelin.
- En düşük işlemci durumu ve en yüksek işlemci durumunu %100 olarak ayarlayın.