Site icon Nasıl Denir

Hızlı Şarj Özelliği Nedir? Batarya Ömrüne Olan Etkisi Nelerdir?

Hızlı şarj özelliği nedir

Eskiden akıllı telefonlarda ortalama 3000 mAh kapasiteli bataryaları kullanılıyordu. Bu bataryaya sahip olan telefonlar 24 saat yada 48 saat boyunca rahatlıkla kullanılabiliyordu. Ancak teknolojinin gelişmesiyle akıllı telefon modellerindeki fonksiyonlarda arttı. Aynı zamanda bu fonksiyonlardan kaynaklanan batarya ihtiyacı da arttı. Sonrasında hızlı şarj özelliği keşfedildi.

Kullanıcılar hızlı şarj ile normal şarj arasında herhangi bir fark göremezler. Ancak hızlı şarj özelliğine sahip olan telefonların bataryası, normal şarj özelliğine sahip olan akıllı telefonlara göre daha fazla kapasite bulunduran bataryaya sahip olurlar. Farkın belirgin olmaması aslında bundandır.

Hızlı şarj nedir?

Hızlı şarj, telefonların normalden daha hızlı bir şekilde şarj olmasını sağlayan bir özelliktir. Telefonun şarj olmasında üç şey etkilidir. Bunlar gerilim, akım ve güç değerleridir. Gerilim değerinin birimi Volt, akım değerinin birimi Amper ve güç değerinin birimi de Watt’dır.

Aslında hızlı şarj özelliğinin çalışma prensibi bu üç terime bağlı basit bir özelliktir. Güç birimi, gerilim ve akım birimine bağlı bir değerdir. Bu yüzden var olan değerlerden akım yada gerilim veya her ikisi birden arttırılırsa akıllı telefonun şarjı da bir o kadar hızlandırılmış olur.

Hızlı şarj özelliği pil ömrünü azaltıyor mu ?

Günümüzde üretilen ve piyasaya sürülen hemen hemen her akıllı telefon modelinde hızlı şarj özelliği vardır. Peki hızlı şarj zararlı mıdır ? Her telefonda var olan bu özellik, telefon bataryasını olumsuz bir şekilde etkiliyor mu ?

Bir telefonun hızlı şarj özelliğine sahip olması için bataryanın yüksek kapasiteye sahip olması gerekir. Aynı zamanda hızlı şarj özelliği için şarj esnasında kullanılan gerilim ve akım değerleri arttırıldığı için telefon daha hızlı şarj olur. Ancak aynı zamanda cihaz daha fazla ısınır. Kayıplar daha fazla olur.

Bazı kullanıcıların telefon şarj olurken o esnada cihazı kullanmaya devam etme gibi bir alışkanlığa sahiptir. Bu eski telefonların bataryasına çok ciddi zarar veren bir alışkanlıktır. Hızlı şarj özelliğine sahip olan telefonlardaysa bu çok daha zararlı bir alışkanlıktır.

Hızlı şarj yüzünden bataryanız normalden çok daha kısa bir süre içerisinde ölür. Bir yada iki yıl sonra telefonunuzun ilk günlerindeki gibi uzun süren pil performansına sahip olmadığını gözlemlersiniz. Bu fark gözle görülecek kadar büyük bir fark olacaktır. Telefon teknolojisi ve hızlı şarj özelliği her ne kadar gelişmiş ve gelişmeye devam eden bir teknoloji olsa da bataryalar aynı bataryadır. Telefonlarda dahil olmak üzere nerdeyse her yerde kullanılan LİPO piller her ne kadar kullanışlı olsa da günümüz şartları için yetersizdir.

Bu konu için bilim adamları çoktan çalışmaya başlamış ve alternatif olan, verimliliği yüksek birkaç pil türü üretebilmiştir. Ancak günümüz teknolojisine bu pilleri uyarlamak için çalışmaya devam edilmektedir.

Hızlı şarj özelliği yüzünden telefonunuz normalden çok daha fazla ısınır. Bu doğrudan pil ömrünü kısaltır. Bu yüzden hızlı şarj özelliği günlük hayatımız için kullanışlı bir özellik olsa da telefon bataryaları için çok zararlı bir teknolojidir.

Exit mobile version