FPS drop, basitçe anlatmak gerekirse bir oyunun bazı sebeplerden dolayı kasmasına denir. Bu kasmalar ekran kartı gibi donanımlardan kaynaklanabileceği gibi bazı yazılımsal sorunlardan da kaynaklanabilir.
FPS drop, bir oyuncunun başına gelebilecek en kötü şeylerden birisidir. Çünkü kasmalar, özellikle profesyonel oyuncuların performansını çok derinden etkileyebilir. Bu problem bazen öyle dayanılmaz hal alır ki oyunu oynamaktan bile vazgeçirebilir. Çünkü problemin birçok sebebi olabilir ve ana kaynağını bulmak hiç kolay değildir. Sorunun kaynağı bulunamadığında da doğal olarak durum daha da can sıkıcı bir hal alır. Bizde yazımızda bu sorunun ne olduğundan ve nelerden kaynaklanabileceğinden bahsetmeye çalışacağız.
FPS Drop Tam Olarak Nedir?
FPS drop, bir oyunun kasmasına, takılmasına denilebilir. Oyunda aldığınız kare sayısı ne kadar çok olursa o kadar akıcı bir deneyim yaşarsınız. 60 FPS gibi değerlere alışmış olsanız bile daha yüksek değerlere ulaştığınızda bu değerlerin önemini daha net anlayabilirsiniz. İşte drop olarak bahsettiğimiz FPS ani düşme sorunu da bu değerle alakalıdır.
Önerilen Yazı: Sanal Bellek Nedir?
Örneğin, bir oyunda 150 FPS alsanız bile bazen bazı sebeplerden dolayı oyunda ani takılmalar yaşanır. Bu yaşanan anlık takılmalar sonucunda 150 civarlarında gezen değer 20 gibi değerlere kadar düşebilir. Tabi bu FPS değerlerini sadece örnek olarak belirttik. Yani anlık olarak FPS kaybı yaşanır, oyunda bu kayıptan dolayı saniyelik olarak adeta bir ağır çekim video gibi kasmaya başlar. Bu durum saniyelik hatta saliselik olarak gerçekleşse bile performansınızı derinden etkileyebilir ve sizi oyundan soğutabilir.
FPS Drop Nelerden Kaynaklanabilir?
Ekran Kartı
Ekran kartında oluşan bir problem FPS drop için başlı başına bir sebep olabilir. Bu problem ise birçok donanımsal arıza olabileceği gibi ısınma gibi bir problemde olabilir. Yani ekran kartınız çok ısınıyorsa oyunlarda alacağınız performans doğal olarak düşecektir. Özellikle oyun esnasında yüksek ısı derecelerine ulaşan bir ekran kartı drop problemli için oldukça yeterli bir sebeptir. Eğer ekran kartınız oyun için yeterli seviye de değilse aynı şekilde takılmalara ve kasmalara sebep olabilir.
İşlemci
Ekran kartı gibi işlemci de oyunlar için önemli bir parçadır. İşlemci, bilgisayarın beyni gibidir ve yeterli performans veremediğinde diğer parçalarında performansını düşürebilir. Eğer işlemciniz ekran kartınız için yeterince güçlü değilse, yani ekran kartını besleyemiyorsa FPS drop yaşayabilirsiniz. Çünkü ekran kartı, işlemciden yeterince destek, verim alamazsa tam performans veremez. Ayrıca ekran kartı gibi işlemci ısınması da oyunlarda ki takılmalar için başlı başlına büyük bir problemdir. İşlemciniz yüksek ısılara çıkıyorsa bu durum işlemcinin performansının düşmesine sebep olacaktır. İşlemcinin performansının düşmesi ise oyunlarda oluşan kasma gibi can sıkıcı problemlere yol açabilir.
Hard Disk ve Diğer Donanımlar
Hard diskler yaygın olarak kullanılırlar ve oldukça hassastırlar. Bildiğiniz üzere SSD yani Solid State Disk adı verilen disk çeşitleri çok daha yüksek performanslı ve dayanıklıdırlar. Ancak hard diskler mekanik bir yapıya sahip oldukları için çok daha hassas bir yapıya sahiptirler. Eğer hard diskinizde virüs varsa veya diskiniz darbe aldıysa FPS drop problemi ortaya çıkabilir. Hard diskinizin okuma ve yazma hızları düşeceği için oyunlarda anlık takılmalar yaşamanız çok büyük olasılıktır. Ayrıca RAM bellek gibi diğer önemli donanımlarınızda da arıza varsa bilgisayarınızdan tam verim alamayabilirsiniz.
Aygıt Sürücüleri
Bazı driver yani sürücüler güncel olmadıklarında veya yüklü olmadıklarında sorunlara yol açarlar. Drop sorununa sebep olacak en önemli driver ise ekran kartınındır. Ekran kartınızın sürücüsü güncel değilse veya hatalı yüklenmişse oyunlarda takılmalar yaşamanız yani performans kaybetmeniz çok yüksek ihtimaldir. Hangi ekran kartı markasını kullanıyorsanız web sitesini ziyaret ederek son güncellemeyi indirebilir ve kurabilirsiniz.
İşletim Sistemi ve Ek Paketler
İşletim sistemi doğru kurulamadığında bazı dosyaların eksik yüklenmesine yol açar. Eksik yüklenen dosyalar oyunlar için önemliyse drop yani takılma gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Özellikle DirectX, Visual Studio gibi paketler oyunlar için oldukça önemlidirler. Bu paketlerin eksik olması sisteminizde bazı DLL dosyalarının eksik olması anlamına gelebilir ve bu durum yeniden temiz bir format atmanızı gerektirebilir. Ayrıca oyun dosyalarınız hatalı veya eksikse yine FPS drop gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz.