Unreal Engine (şu anda Unreal Engine 4 olarak piyasaya sürüldü), Epic Games tarafından geliştirilen popüler ve yaygın olarak kullanılan bir oyun motoru’ dur. Epic’ in kendi battle royale shooter Fortnite gibi birçok modern oyununda ve Psyonix’in ‘Roket Ligi ’gibi diğer hit oyunlarında kullanılmıştır.
PC‘den PS4, Xbox One ve Nintendo Switch gibi konsollara kadar birden fazla platformda geliştirmeye izin verir. Bu genellikle bu farklı platformlar arasında esneklik göstermesi sayesinde çok yaygın olarak kullanıldığı gerekçesinin bir parçasıdır.
Daha deneyimli programcılar, C ++ dilini kullanarak oyun motorunda çalışan kendi komut dosyalarını oluşturabilirler. Daha fazla hobi geliştiricisi, temelde prefabrik kod blokları olan çok güçlü planlarını kullanabilir ve etkileşimlerinizi oluşturmak için nesnelerinizi artıracaktır.
Kuşkusuz kodlamayı içerdiğinde umutsuzum, ancak bu teknik VR sahnelerinde nesneleri seçme veya atma yeteneği gibi basit bir etkileşim oluşturmayı sağlıyor.
Ayrıca, karmaşık sahneleri hızlı bir şekilde oluşturmanıza izin veren sanatçılar için güçlü malzeme ve animasyon araçlarına sahiptir. Bu özelliklerin bir kısmını düzeltmek başlangıçta göz korkutucu görünebilir. Bu özelliklerin yanı sıra, sistemi öğrenmenize yardımcı olacak muazzam miktarda belge vardır.
Unreal Engine’in en büyük yararı, kullanımının tamamen liberal olmasıdır. İster hobici bir geliştirici, isterse oyun stüdyosu olsun, Unreal’ı kullanmak için önceden herhangi bir ücret alınmaz. Bunun yerine, paralarını oluşturmak için çeyrek başına 3000 doların üzerindeki tüm oyun kazançlarının %5’inde bir telif hakkı sözleşmesi kullanıyorlar.
Unreal Engine, 1998’den bu yana yüksek formunu hiç düşürmedi. İlk olarak 2002’de Unreal Engine 2’nin piyasaya sürülmesi, 2006’da piyasaya sürülen Unreal Engine 3 ile 2014’te piyasaya sürülen mevcut UE 4 sürümü ile sürekli yükselen bir grafik seyrederek popülerleşti.
Oyun endüstrisindeki uzun süren çalışma süresi nedeniyle muazzam bir takip ve tonlarca üçüncü taraf öğreticiler ve çevrimiçi forumlar mevcuttur. Bu kaynaklar, bu motoru kullanmanız durumunda, yol boyunca karşılaşacağınız tüm sorunlara çözüm bulmanız için en iyi yardımları sunacaktır.
Unreal Engine Özellikleri ve Ortak Kullanımları
Unreal Engine, gelişmeye sürekli devam etti ve en güncel özellikleri sağlamakta hiçbir zaman bir probleme takılmamıştır. Sanatsal ve geliştirme odaklı araçların karışımı ile tam yaratıcılığın ortaya çıkması için esneklik sağlar.
Materyalleri ve sunumu için yaygın olarak kabul edilen PBR iş akışını kullanır. Bu, dinamik ile gölgelerde ve ışıkta pişirildiğinde, gerçek zamanlı olarak çalışan birkaç inanılmaz fotogerçekçi içeriğe izin verir.
Daha önce tartışılan Blueprints özelliği, birbirinizle etkileşime giren basit komut dosyalarını bir araya getirmenizi sağlar. Tüm bunlar görünür bir arayüz kullanır, böylece hayatınızda hiç kod yazmamış olsanız da kullanılabileceği anlamına geliyor.
Unreal Engine Plan Örneği
Planlar, Unreal’ın başlangıç içeriğinde sarkan bir ışığa bağlıydı.1998’de Epic tarafından ‘Unreal’ (oyun) piyasaya sürüldüğünde, o zamanlar hala oldukça önde gelen çok oyunculu sistemleriyle ilgili sorunlar vardı. Bu çok oyunculu çerçeve bugün en çok satan noktalardan biridir. Eylül 2017 kadar yakın bir tarihte, 100’e kadar farklı oyuncunun tek bir oyun sırasında bir araya gelip birlikte oynamalarına izin veren değişiklikler yaptılar.
Unreal Engine, yumuşak doku fiziğine, parçacık fiziği efektlerine ve yer çekimi gibi gerçekçi şeylere izin veren sağlam bir fizik motoruna sahiptir. Çerçeve diğer adıyla frame, itilmeye tepki veren nesneler oluşturmak için kullanılır. UI öğrendikten sonra hepsi süper kolay gelmeye başlar.
Unreal Engine Oyun Motorunda Doku ve Malzeme Araçları
Unreal Engine oyun motorunda sahip olduğunuz esneklik inanılmaz. Substance Painter gibi başka bir programda yapılan doku haritalarınızı kullandıktan sonra, bulmaya çalıştığınız şeyi teşvik etmek için en iyi sonucu sonsuza dek özelleştirmek için birçok farklı malzeme planı kullanacaksınız. Unreal Engine oyun motoru kullanımını ileri seviyeye taşıdığınızda bu malzeme planı destekleri hiçbir zaman kesilmiyor. Dahili olarak kullandığınız doku araçlarının yeterli gelmediği durumlarda buradan çok daha fazlasına ulaşmak mümkündür.
Unreal Engine 4 Arayüzü
Başlangıç içeriğindeki karmaşık panel biraz göz korkutucu gelebilmektedir. Bu araçlar ve malzeme panelleri kendi kullanımınıza göre uyarlanabilmektedir. UE’yi kullanmayı iyice kavradıktan sonra ne kadar basite indirgenmiş olduğu anlaşılacaktır. Ayrıca sanal veya artırılmış gerçeklik tonları için bina oluşturmayı kolaylaştıran araçlar da 4 sürümü ile mevcuttur. Son yıllarda VR’nin popülaritesindeki artışı göz ardı etmek imkansızdır, bu nedenle Oculus Rift ve HTC Vive dahil olmak üzere bu platformlar için içerik üretmenize yardımcı olacak bir motora erişim sahibi olmak her zaman yararlıdır. Unreal Engine ayrıca kendi alanlarınızı rahatlıkla oluşturmanıza olanak tanıyan mükemmel araçlara da sahiptir
Unreal Engine 4 ile Geliştirilen Oyunlar
Counter Strike
Counter Strike ilk çıktığı 2000 yıllarının başında ortalığı kasıp kavurmuştu. Günümüzde UE 4 ile yeni versiyonun Counter Strike 1.6 piyasaya sürüldü ve CS: GO ilk oyun gibi aynı ilgiyi görmeye devam ediyor.
World of Warcraft
WOW, 2004 yılındı bütün dünyada oyuncularla buluşturulmuş bir oyundur. İlk çıktığı zamanda kullanılan oyun motorunun gücü tartışılmaz olsa da bugünün grafiklerine yetişemediğinden World of Warcraft’ın grafikleri Unreal Engine 4 kullanılarak üst düzeye çıkarılmıştır.
Tomb Raider
3D aksiyon oyunlarının başında tartışmasız Tomb Raider geliyor. Bu oyun projesi bir seri olarak tasarlanıyor. İlk oyunlar UE ile tasarlanmadı ancak günümüzde de popülaritesi UE ile yeniden yapılmasıyla yakalamıştır.
Half Life 2
Half Life yeni oyununu geçtiğimiz günlerde duyurdu. Bu oyunun özelliklerinden biri de VR desteği sunmasıdır. Henüz gelişme aşamasında olmasına rağmen inanılmaz deneyimler sunar. 2000’li yıllarda bütün dünyayı saran bu oyun Unreal Engine oyun motoru ile yapılan versiyonu ile de adından çokça söz ettireceği şüphesiz.